Repareren of creëren?

Het woord ‘maakbaar’ kan twee dingen betekenen: je maakt iets wat kapot is weer heel (to fix: repareren), of je maakt iets wat er eerder nog niet was (to make: creëren). Medici proberen al eeuwen kapotte mensen te repareren. Tegenwoordig worden niet alleen kapotte mensen gerepareerd, ook de gezonde exemplaren krijgen pillen of gaan onder het mes. Zo worden nieuwe mensen gemaakt die er eerder nog niet waren.

Kent u de nieuwe ziekte shift work sleep disorder? Mensen die aan deze ziekte lijden werken vaak in ploegendiensten. Door hun onregelmatige werkuren wordt hun bioritme verstoord, wat zorgt voor oververmoeidheid. De normaalste zaak van de wereld, zult u zeggen. Niks daarvan. Zij die niet tegen onregelmatige werkuren kunnen, zijn ziek en kunnen hiervoor medicijnen slikken.

Binnen de plastische chirurgie bestaat deze creëer-trend al veel langer. In de Eerste Wereldoorlog werden duizenden soldatengezichten door granaten verwoest.  De plastisch chirurgen draaiden overuren om te repareren wat er te repareren viel. Ik ken de cijfers niet precies, maar ik geloof dat een granaatinslag zelden nog een reden is om bij de plastisch chirurg aan te kloppen. Of heeft Yolanthe recentelijk aan een of ander front gevochten en heb ik dat nieuws gemist?

Wanneer je vandaag een facelift ondergaat, dan hebben we te maken met het creëren van een nieuw gezicht, want de klok tikt voor iedereen even snel en ouder worden hoort erbij. Of toch niet? Zullen we een facelift morgen misschien repareren noemen?

Rutger