Robot: onze slaaf

In 1921 werd voor het eerst het woord robot gebruikt, en wel in het toneelstuk R.U.R. van de Tsjechische schrijver Karel Čapek. Robot komt van het Tsjechische woord robota, dat dwangarbeid betekent. Čapek reserveerde deze term voor een nieuwe mensensoort zonder emoties of hoger bewustzijn.

robot = slaaf.JPG

In zijn toneelstuk werken de robots als slaven in fabrieken. Uiteindelijk keren zij zich tegen de mensen en roeien hen allemaal uit. Het is een bekend gegeven in boeken en films: de robot werkt vredig voor ons, maar op een dag wordt hij zich bewust van zijn situatie en rebelleert. Hij eist zijn rechten op, en dat gaat zelden via het poldermodel.

Dat we robots inzetten als slaven, dat is een feit. Dit is voor ons echter geen enkel probleem, omdat robots geen bewustzijn hebben. Ze kunnen best het werk doen waarvoor wij onze neus ophalen. De robot hoeft niet te worden betaald en is nooit ziek, en hij zal de komende decennia steeds meer gevaarlijk en geestdodend werk van ons overnemen.

'Fantastisch!' zult u zeggen. Minder geestdodend werk voor ons, en méér vrijetijd. Tot de dag dat de robot zo intelligent wordt dat hij zich bewust wordt van zijn rechteloze bestaan. Die dag raad ik u aan een ADV’tje te nemen en lekker thuis te blijven.

Rutger