Hoe neurofeedback je een beter mens maakt

Wie zich in Nederland interesseert voor de maakbare mens komt vroeg of laat Rainer Goebel tegen. Goebel is een wetenschapper die op de middelbare school Zweistein werd genoemd. Einstein was al bezet. Met grote passie onderzoekt Goebel ‘neurofeedback’. Daarmee hoopt hij mensen met depressie, burn-out, Parkinson en angststoornissen te kunnen helpen, én hoopt hij gezonde mensen een beter mens te maken. Wat is neurofeedback? En wat voor vragen roept het op?

Bij neurofeedback krijg je live informatie over de activiteit van je brein. Hoe werkt dat? Allereerst moet je in een MRI-scanner gaan liggen. Deze meet subtiele veranderingen in het magnetisch veld van je brein. De veranderingen zijn het gevolg van wisselend zuurstofgebruik, dat weer een gevolg is van breinactiviteit. Ofwel: een MRI meet waar het brein actief is. Zoiets kost veel rekenkracht. Goebel heeft die rekenkracht versneld, zodat je nu live je eigen breinactiviteit kan zien. 

Door deze terugkoppeling krijg je inzicht de relatie tussen jouw gedachten of emoties en de zuurstofconsumptie van bepaalde breindelen. Goebel meent dat dit inzicht mensen kan helpen. Zo liet hij patiënten met depressie zien hoe ze hun ‘gelukskern’ konden activeren. Vijf van de acht patiënten waren na de sessie significant minder depressief. Goebel meent dat iedereen zichzelf zo zou kunnen helpen om een beter mens te worden.

Ik vind neurofeedback een fascinerende ontwikkeling. Het laat zien hoe vruchtbaar de samenkomst van verschillende disciplines kan zijn. Tegelijk vraag ik me af: wat leert neurofeedback je? Het leert niet om je brein te beïnvloeden. Dat doen we namelijk voortdurend. Nee, het leert je invloed uit te oefenen op de visuele weergave van het breindelendieet. Maar wat heb je daaraan? Word je daar echt beter van? Is het werkelijk de activiteit van je ‘gelukskern’ die je gelukkiger maakt? Of is het iets anders dat je gelukkig maakt, en zie je het resultaat daarvan in de scanner? Heb je daar eigenlijk een MRI-scanner voor nodig, om te weten dat je je goed voelt? Of gaat het misschien om het gevoel van controle? Ik ben er nog niet uit.

In dit filmpje legt Rainer Goebel het zelf uit.

Walter