Drone-kever

Wetenschappers uit Amerika en Singapore hebben een op afstand bestuurbare kever ontwikkeld: een drone-kever. Door te achterhalen welke spieren voor welke stuurbewegingen verantwoordelijk zijn, konden ze - door die spieren te stimuleren - de kever laten opstijgen, draaien, stilhangen en landen.

René Descartes (ik denk, dus ik ben) wist dat al lang: het menselijk lichaam is een machine. Descartes was een 17e-eeuwer, dus hij geloofde dat de mens naast een fysiek lichaam ook een goddelijke ziel bezat. Deze ziel zou ons van de andere diersoorten onderscheiden.

Nu we zien dat kevers op afstand kunnen worden bestuurd, en we al een tijdje weten dat medicijnen, breinstimulatie en therapieën onze gedachten en gevoelens kunnen veranderen, rijst bij mij de vraag: wat onderscheidt ons van de kever. Of belangrijker: wat onderscheidt ons van de drone-kever?