übermensch is een kind

Volgens Nietzsche zal de übermensch zich niet meer druk hoeven te maken over de (al dan niet christelijke) moraal. Wat goed is en wat kwaad, dat bepaalt hij zelf. Als de spelregels zich tegen hem keren, dan verzint hij gewoon nieuwe.

Vergelijk het met een kind dat niet tegen zijn verlies kan en tijdens een spelletje Ganzenbord nieuwe regels introduceert:
'Nu mag ik drie keer achter elkaar gooien.'
'Waarom?'
'Dat is de nieuwe regel.'

In het uiterste geval, als het spel toch echt dreigt te worden verloren, rest nog de ultieme maatregel: het bord wordt van tafel geveegd.

Poetin is zo'n kind. In een nieuwe staatsdocumentaire over de Russische leider blijkt hij serieus overwogen te hebben kernwapens in te zetten, mochten Oekraïne en het Westen het spel om de Krim dreigen te winnen.

Een kind waant zich oppermachtig, Poetin ís het. In heel Rusland (en ver daarbuiten) wacht men op een teken van leven van de leider. Hij is al meer dan een week niet meer in het openbaar gezien. En we weten: als het kind onvindbaar is, dan slaat de hysterie toe.

Rutger