Hoe sprak Zarathustra?

P1030613.JPG

Daar gaan we, op zoek naar de übermensch. Eerst het woord ‘übermensch’ maar eens. Dat blijkt voor het eerst gebruikt te zijn in 1883 door Friedrich Nietzsche. Men zegt dat hij erop kwam tijdens het schrijven van zijn enige roman: Also sprach Zarathustra. Van mijn studie filosofie herinner ik me dat we met een boog om dit boek heen lazen. Het zou te obscuur zijn. Zelf had Nietzsche daar ook al een voorgevoel van. Hij gaf het de ondertitel: ‘Ein Buch für Alle und Keinen’.

Zarathustra is een Perzische profeet die duizend jaar voor Christus het Zoroastrisme sticht, een religie die nog steeds bestaat. De komende tijd ga ik met deze Perzische profeet op zoek naar de übermensch. Ziet hij zichzelf als übermensch, of kondigt hij ‘slechts’ de komst van deze figuur aan? En als hij dit laatste doet, hoe moeten wij die übermensch dan herkennen? Daar gaan we: ‘Als Zarathustra dreissig Jahre alt war, verliess er seine Heimat und den See seiner Heimat und ging in das Gebirge.’

Walter