Hoe u, net als wij, een Übermensch wordt

Walter en ik laten de Bingo-avond graag aan ons voorbijgaan. In de Volkskrant van vorig weekend stond echter een interessant artikel van Asha ten Broeke over het feit dat ons leven te vergelijken is met een avondje Bingo.

Zestien vakjes telt de Bingo van ons leven. Bent u gezond? Check. Bent u heteroseksueel? Check. Bent u geen moslim? Check. Bent u niet te dik? Check. Bent u hoogopgeleid? Check. Bent u man? Check. Bent u wit? Check. Kijk, zo wordt Bingo ineens leuk tijdverdrijf.

Dames en heren, ik mag u hier meedelen dat het theatercollege ÜBERMENSCH u wordt aangeboden door twee Übermenschen. Zestien punten uit de zestien, dat noem ik nog eens BINGO! En dat terwijl we niet eens wisten dat we meespeelden.

In onze voorstelling zijn we op zoek naar de Übermensch. Welke technieken gaan ons leven veranderen? Wat gaat ons gezonder maken? Wat gaat ons gelukkiger maken? En willen we dat eigenlijk wel? Is de mens niet goed genoeg zoals hij (of als u het ongeluk hebt een vrouw te zijn: zij) is?

We weten niet hoe de mens van de toekomst eruit zal zien. Wellicht zullen uw kinderen al tweehonderd jaar oud worden? Driehonderd misschien? Onsterfelijk zelfs? Maar tot die tijd hoeft u niet stil te zitten. U kunt het nodige doen om nu al een Übermensch te worden. Hieronder een aantal tips:

Bent u een vrouw? Laat u ombouwen.
Bent u zwart? Schmink u wit.
Bent u homoseksueel? Ga naar een bekeringskamp, American Style.
Bent u te dik? Ga rennen.
Bent u moslim? Bekeer u.

Voor alle zaken waar u niets aan kunt veranderen: neem een kind en hoop op het beste…

Rutger