Een moderne Christus

Veel mensen zien grote tegenstellingen tussen religie en wetenschap. Het zouden twee onverenigbare werelden zijn. Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen beide, maar ik zie ook grote overeenkomsten. Bijvoorbeeld in de schaal van hun beloftes. Zowel religie als wetenschap beloven ons het eeuwige leven, en de tweede aflevering van De Volmaakte Mens laat dat prachtig zien.

Read More

Hebben computers bewustzijn?

De Britse wetenschapper Alan Turing is niet alleen bekend van het kraken van de enigmacode, hij is ook de vader van de informatica én de bedenker van de turingtest uit 1936. Die test gaat als volgt: als een computer erin slaagt om een proefpersoon voor de gek te houden door hem te laten geloven dat hij niet met een computer, maar met een mens communiceert, dan is de computer geslaagd en heeft de computer het bewustzijn van de mens geëvenaard. Want: als het waggelt als een eend, als het kwaakt als een eend, en als het lijkt op een eend, waarom zouden we het dan geen eend noemen?

Read More

Maakt ritalin je een beter mens?

Mensverbetering is een actueel thema. Technologische middelen zoals vergeetpillen, neurofeedback, ritalin en robotpakken verbeteren onze prestaties. We kunnen ze gebruiken om ons leven naar onze hand te zetten, ons stressvolle bestaan de baas te worden, of om onze financiële situatie te verbeteren. Toch bestaat er veel weerstand tegen prestatieverbeteraars zoals ritalin. Waarom?

Read More

Betekent Kunstmatige Intelligentie het einde van de mens?

De meningen over de gevaren van Kunstmatige Intelligentie (KI) lopen sterk uiteen. Stephen Hawking waarschuwt dat KI het einde voor de mensheid kan betekenen. We zouden net als de Neanderthaler worden weggeconcurreerd, of erger: we worden met een enkel handgebaar van de aarde geveegd.

Read More

God als theatermaker

Rutger en ik maken een theatervoorstelling en dat is een hele uitdaging. Zeker ook omdat we qua achtergrond geen theatermakers zijn. Wat is er allemaal mogelijk in het theater? Hoe kunnen we daar gebruik van maken? En hoe bezorgen we het publiek een mooie avond? Zoals bekend gaat onze voorstelling over de maakbare mens. Maar als het al zo moeilijk is om een voorstelling te maken, hoe het zit het dan met een mens? Hoe maak je die? Wat is er allemaal mogelijk? Hoe maak je daar gebruik van en hoe bezorg je het publiek (de samenleving) een mooie tijd? 

Read More

Iedereen Einstein. Of toch niet?

U kent het verhaal wel: we gebruiken slechts 10% van onze hersencapaciteit. Als we nu eens uitvinden hoe we die slapende 90% wakker kunnen kussen, dan kan de übermensch niet ver weg meer zijn. Maar klopt dit verhaal over de 10% wel? In zijn boek Verbeter je brein haalt wetenschapsjournalist Reinoud de Jongh deze populaire mythe met vier argumenten door de gehaktmolen.

Read More

Repareren of creëren?

Het woord ‘maakbaar’ kan twee dingen betekenen: je maakt iets wat kapot is (to fix: repareren), of je maakt iets wat er eerder nog niet was (to make: creëren). Medici proberen al eeuwen kapotte mensen te repareren. Tegenwoordig worden niet alleen kapotte mensen gerepareerd, ook de gezonde exemplaren krijgen pillen of gaan onder het mes. Zo worden nieuwe mensen gemaakt, die er eerder nog niet waren.

Read More

China: het grootste Panopticum op aarde

De Chinese leider Xi Jinping is een ambitieuze man. Vanaf de dag dat hij op de troon klom, heeft hij fel strijd geleverd met de wijdverbreide corruptie in zijn land. Dat ging om de bekende frauduleuze praktijken: smeergeld in de vorm van luxueuze diners, dure wijnen, Ferrari’s, landhuizen, prostitueebezoek en nog zo wat westerse ziekten die de zuivere communistische mens bedreigen. Onlangs heeft hij zijn blik verruimd: het is hoog tijd om de mens te verbeteren.

Read More

Over Johnny Depp, singulariteit en Elon Musk

Ter voorbereiding op ons theatercollege kijk ik de film Transcendence. Daarin speelt Johnny Depp de geniale wetenschapper Will Caster, die onderzoek doet op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tijdens een congres vertelt Caster het publiek over 'singulariteit'. Een paar scènes later wordt hij vanwege dit ‘gevaarlijke idee’ neergeschoten door een terrorist. Om Casters leven te redden upload men zijn hersenactiviteit waardoor een singulariteit ontstaat. De rest van de film is men bezig deze über-Caster met een berg actie te beteugelen. – Wat is singulariteit? Waarom kan gevaarlijk zijn? En wat doet Elon Musk als figurant in deze film? 

Read More

Katja Schuurman en het eeuwige leven (deel 2)

Eergisteren schreef ik Katja's vraag aan de wetenschap: 'Kunnen we eeuwig leven?' In haar antwoord vertelde Andrea Maier over  een recent onderzoek. Daaruit blijkt dat het verwijderen van ‘verouderingscellen’ bij muizen tot een langere jeugd leidt. Volgens Andrea is er met dit onderzoek goede hoop op een eeuwige jeugd. Maar stel dat het niets wordt, zijn er dan nog andere kandidaten voor het levenselixer? Ja, en één daarvan richt zich op het verlengen van onze telomeren

Read More